top of page

Omdat we zeker willen weten dat we communiceren met de juiste persoon geef ik een aantal bewijzen door zoals b.v. de manier van overlijden, beschrijving van de persoonlijkheid, gedeelde herinneringen enz. Het consult wordt afgesloten met een boodschap of een advies voor jou.

KAN JIJ 100 DAGEN GELUKKIG ZIJN?

Dat is de vraag die 350.000 deelnemers proberen te beantwoorde, die meedoen aan de ‘100 dagen gelukkig zijn’ uitdaging. Sinds het project gestart is op 30 december doen duizenden mensen over de hele wereld mee en delen foto’s van hun dagelijkse geluksmomenten op Facebook, Twitter, Instagram etc.

Volgens de site hebben mensen geen tijd om stil te staan bij hun geluksmomenten en daarom haakt 71% van de deelnemers voortijdig af wegens tijdgebrek.

De mensen die de uitdaging wel succesvol wisten te voltooien, beweerden dat ze:

- ontdekten wat hen iedere dag gelukkig maakt

- ze iedere dag beter gezind waren

- meer complimentjes kregen van andere mensen

- beseften hoe gelukkig ze zijn met het leven wat ze hebben

- optimistischer werden

- verliefd werden tijdens de uitdaging

Een leuke uitdaging waar ik wel zin in had. Maar eerst besloot ik om eens de definitie van geluk op te zoeken. Volgens de Dikke van Dale betekent geluk, een gunstig verloop van omstandigheden of een aangenaam gevoel van iemand die zich verheugd.

Wikipedia is wat uitgebreider in de omschrijving en zegt o.a., geluk of gelukkig zijn kan gedefinieerd worden als het tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden. Hierbij kunnen diverse positieve emoties aanwezig zijn zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid. Gelukkig zijn is het tegenovergestelde van ongelukkig zijn, wat bestaat uit een gevoel van ontevredenheid. Onderzoek duidt er op dat geluk voor de helft erfelijk bepaald is en de andere helft wordt veroorzaakt door invloeden uit de omgeving.

Wat is geluk voor mij? Een goede vraag, waar ik me steeds meer van bewust wordt sinds ik de uitdaging aangegaan ben. Niet door elke dag de foto’s op social media te plaatsen maar gewoon door elke dag 1 of meerdere foto’s te maken en het voor mezelf als een soort dagboek bij te houden. We zitten nu op de 10de dag en het is geweldig hoe het werkt. Door iedere dag stil te staan bij de gelukkige momenten besef ik hoeveel van die momenten er eigenlijk zijn op een dag. Situaties waar je normaal aan voorbij gaat omdat je opgeslokt wordt door een druk leven. Door er nu een foto van te maken, sta je er bij stil en wordt het een mooie herinnering die bewaard blijft door de foto.

Ik ben de afgelopen week tot de conclusie gekomen dat geluk voor mij zit in de kleine dingen, zoals tijd doorbrengen met mijn partner. Genieten van ons nieuwe hondje Nicky die we uit het asiel gehaald hebben en met haar kwispelende staartje door het huis loopt. Ons andere hondje Chica die opgefleurd is nu er weer een ander hondje bijgekomen is. Ons kleine nichtje waar we elke dinsdag op passen en die staat te dansen en te zingen hier in huis. De zon die schijnt, een lief berichtje van iemand krijgen, een leuke grap uithalen op 1 april, werk hebben waar ik elke dag van geniet, mooie contacten met mensen, heerlijk eten en genieten van al die kleine momenten.

In mijn werk krijg ik veel te maken met verdriet, met mensen die jong overleden zijn, mensen die ziek worden of plotseling overlijden. Onze tijd op aarde is kort, en gelukkig weten we niet wanneer het onze tijd is, maar voor mij is het belangrijk zoveel mogelijk te genieten van elke dag en dankbaar te zijn voor de tijd die we hier hebben. Wat ik merk in alle contacten die ik maak met overleden dierbaren is dat voor de nabestaanden foto’s en filmpjes heel belangrijk zijn. Elke foto of film is een mooi aandenken aan dierbare momenten die je samen gedeeld hebt. Het is fijn om een foto te kunnen pakken, iemands gezicht nog te kunnen zien, op een film de stem te horen en bij het zien van de beelden komt automatisch het gevoel even terug van dat moment. Uiteindelijk is dat waar het om gaat, mensen herinneren niet elk woord wat je gezegd hebt maar weten wel het gevoel wat ze er bij hadden.

Daarom ga ik de komende 90 dagen de uitdaging ‘100 happy days’ zeker volbrengen en ik kan iedereen aanraden om de uitdaging aan te gaan. Sta eens stil bij de momenten die jou gelukkig maken, dan kom je er misschien achter dat het er meer zijn dan je denkt.

4 april 1962, vandaag precies 52 jaar geleden, was een mooie dag voor mijn ouders. De dag dat ze elkaar het ja-woord gaven. In die tijd waren de foto’s schaars en zeker films werden weinig gemaakt. Gelukkig had mijn oud oom als hobby filmen en is deze dag op film vastgelegd en zijn er vele foto’s gemaakt. Een prachtige herinnering aan een hele mooie dag vol geluk.

Elk jaar hebben we als gezin 4 april gevierd, dat varieerde van gezellige etentjes tot weekendjes weg, allemaal dierbare herinneringen, die nog belangrijker worden als je iemand moet missen.

Vandaag is mijn geluksmoment dat we als familie bij elkaar zijn, dat we weer stilstaan bij deze bijzondere dag en kijk ik met een lach en een traan naar de foto’s van 4 april 1962, brand ik een kaarsje voor mijn moeder en geef ik mijn vader een extra dikke knuffel, en wordt dat een mooie foto van dag 10#100happydays.

bottom of page